Friday, March 30, 2012

Kliima vahetus

Kui veel paar päeva tagasi oli tavaline see, et nii umbes kella 22st langeb temperatuur 4-6 kraadi peale.

Täna tegin detailse pildiseeria sellest, kuidas siin söömine ühika sööklas välja näeb.
Et ühikast välja saada tuleb oma veene skännida ja siis liigun söökla poole, mis on kohe ümber nurga.



Söökla väljast ja seest:



Jälle veenide kontroll:



Iga kord saab valida, kas korea toitu või tavalist saia moosiga, kellogsit, mingit kapsast, pakijuustu jne. Korea toidu reast saab alati (3 korda päevas) riisi ja kimchit. Kimchi on korea traditsiooniline lisand, mis käib iga toidukorraga kaasas, kuid ma pole veel siiani fänniks hakanud. Sisuliselt on see kapsas hõõrutud redisega. Riisi saab ka 3 korda päevas, paar korda nädalas saab riisi asemel nuudleid.




Hommikuti võtan ma tavaliselt juustu, saia ja kellogsit, sest hommikut alustada riisi ja kimchiga oleks liiga korea stylo

Selle sildi alusel ma saan võtta ainult nii palju kui mul on.




Mu tavaline hommikusöök: röstsaiad maasikamoosiga, kapsasalat, kukkel ja piim (valikus tavaline, šokolaadi, banaani, maasika ja ploomi). Saab ka Coco Popse ja Kellogseid.



Ühe sellise söögikorra hind on 1,35€. Kord nädalas on lääne menüü, näiteks kana šnitsel ja kartul. Ütleme nii, et maitseelamust siit ei saa, kuid seda olekski palju tahta sellise hinna eest. Mis peamine - nälga ei jää. Mulle igal juhul sobib selline variant paremini, kui peaks ise kokkama. Söögikohti on  siin ümberringi lademetes nii, et kui tahan midagi teistsugust, siis saab otsida. Näiteks üks tore koht on siit 15 minuti kaugusel, kus saab 6€ eest suure kausitäie peekonit ja hunniku lisandeid ning tuleb ise praadida. Kaks inimest saavad kõhu täis sellest.

Minu käest on küsitud, kuidas loenguruumid välja näevad ja kuidas õppetöö seal välja näeb.
Siin on pilt organisatsiooniteooria loengust:


Loenguruumid meenutavad pigem klassiruume keskkoolist, kui neid mis meil TTÜ-s on. Kõik istuvad paarikaupa ja reas üksteise taga. Ei tea, kas selline paigutus soodustabki passiivsemat käitumist loengus?

Organisatsiooniteooria on see aine, kus on karm korea professor. Kolmandik esialgsest kursusest on  sellest ainest nüüdseks loobunud.

Veel üldisi tähelepanekuid:

Korealaste vanus – korealased arvestavad oma vanust teisiti kui ülejäänud maailm. Kui meil on nii, et laps sünnib 2002. aastal, siis 1-aastaseks saab ta alles 2003. aastal. Siin sünnib laps kohe ühe aastaseks ja vanus muutub aasta numbri vahetusega ehk:
1) korealased mõtlevad, et kui laps sünnib, siis ta on juba selleks ajaks elanud pea ühe aasta nii, et ta sünnib ühe aastasena mitte nulli aastasena.
2) korealased lisavad enda vanusele juurde aasta mitte enda sünnipäeval, vaid iga aasta 1. jaanuaril. Ehk siis näiteks kui laps on sündinud 31. detsembril, siis on ta juba automaatselt ühe aastane ja järgmisel päeval (1. jaanuaril) on ta juba kahe aastane, mis sest et on näinud maailma vaid kaks päeva.
Nii, et kui oled siin ja tahad teada kellegi vanust, siis tuleb küsida tema sünniaastat ja sünnikuupäeva või “rahvusvahelist vanust”.

Aadressid: korealased ei kasuta aadresse. Kuigi tänava nimed on olemas, siis majadel neid ei ole ning inimesed neid täpselt ei teagi. Taksoga sõites on alati vaja öelda lähim pood/turg/hotell või muu objekt. Natuke raskendab orienteerumist kaardi abil.

Kuidas mu korea keelega läheb? – olen tähestiku selgeks saanud ning oskan lugeda, kuid sõnavõra on veel pisike. Oskan ennast tutvustada, kes olen, kust olen. tere, aitäh, vabandust, head aega ja mõned  tavapärasemad väljendid on selged.

2 comments:

  1. Tere!
    Võõra kõrvalvaatajana päriks, mis asjad on(kuidas töötavad, miks)need veeniskännerid tegelikult?

    ReplyDelete
  2. Veeniskännerid on ühikate sisse- ja väljapääsude juures. Samuti ka sööklas. Põhimõtteliselt on igal inimesel individuaalne veenide muster käe peal, seega töötab see samal põhimõttel nagu sõrmejälje lugeja - identifitseerib isiku.
    Ühikate jaoks on see vajalik, et võõras inimene sisse ei pääseks ja söökla jaoks, et ainult söögi eest maksnud saaksid sisse.
    Mingisugust tehnilist kirjeldust (kuidas see täpselt töötab) ma kahjuks ei oska välja tuua.

    ReplyDelete